Pravidla pro výpravy

Pravidla pro výpravy

PDFTiskEmail

Tento seznam by vám měl odpovědět na základní otázky, jak se správně chovat na výpravách. Berte prosím na vědomí, že principy zde zmíněné se ne vždy dají přesně dodržet a mají mnoho vyjímek. Seznam má posloužit jen jako základní vodítko a zdůraznění určitých principů pro zelenáče v oboru.

Držet se ve skupině
Samozřejmě to neplatí vždy, ale ve standardních situacích je lepší, když družina drží své jádro, postupuje společně a koncentruje svou sílu na jedno monstrum.

Nehnat se dopředu
Některá povolání potřebují po boji čas na zotavení (20s na další vypití nápoje, doléčení, nahození boostu, vykouzlení summona atd.), berte na ně ohled. Když se pohrnete dopředu, pomoc, na kterou jste od nich zvyklí, také nemusí přijít.

Zbytečně neprobíhat místa s monstry
Někdo může mít smůlu a umřít, což značně komplikuje situaci, zvlášt když na něj ostatní zapomenou. Prvnímu se navíc vždy probíhá snadno, schytají to ti za ním.

Nebát se umřít, pomůže-li to ostatním
To znamená nesnažit se za každou cenu přežít, někdy partě pomůžete tím, když prostě umřete. Snaha za každou cenu přežít může často znamenat způsobení obtížné situace přilákáním nových monster, smrt cennějšího člena družiny atd.

Naučit se žít jako duch
Smrt neznamená konec hry, pokud vaši spolubojovníci ještě žijí. Pamatujte si že i duch hraje.
Pokud jste vidět (máte war mode), znamená to, že chcete ress.
Pokud nechcete ress, nepřekážejte ostatním v pohybu (peace mode).
Buďte na oživení připraveni. Pokud někdo řekne "zapni war", věřte, že k tomu, aby vás oživil, má dobrý důvod.

Neblokovat chodby
Někdy je potřeba rychle se přemístit. Blokujete-li chodby, může to někoho stát zbytečně život.

Využívat dveřní prostory
Dveře jsou důležitým strategickým prvkem na fizzování kouzel nebo třeba lákání nestvůr. Proto je ale potřeba jimi procházet. Když v nich někdo stojí, tak to nejde. Nestůjte proto zbytečně ve dveřích. Dveře mohou posloužit jako dobrý záchytný bod. Někdo může například stát ve dveřích, držet hordy nepřátel, nechávat se léčit a čekat, než přes něj mág či nekromant sešle zeď, která masu nepřátel odřízne atd.

Zbytečně neběhat a nechodit
Zbytečně se tím spouští pasti, které pak velmi komplikují situaci.
Můžete tím odhidnou schované kamarády nebo jim jinak uškodit.

Pečovat o své staty
Používejte kouzla a lektvary. Znamená to rozdíl mezi smrtí/životem na jednu ránu (nápoje, rybičky, kněží, mágové, hraničáři).
Stejně tak je potřeba hlídat prokletí.

Věřit ostatním
Když nejste schopni spolehnout se na ostatní, jste v partě napůl zbytečný. To, jestli jsou ostatní 100% spolehliví, je druhá věc. Na rovinu - nejsou. Nikdo není. Přesto jim musíte na výpravě naprosto věřit, jinak jste slabým článkem vy.

Spolupracovat s ostatními
Jedna z nejhorších věcí je, když někdo v partě sóluje. Nejen že pak není jeho síla tak účinná, ale většinou dělá něco s čím parta nepočítá a dochází ke zbytečným nedorozuměním. Něco jiného samozřejmě je, když s tím parta počítá...ale pak už to není sólování, že.
Stejně tak důležité je znát svou úlohu. Každé povolání něco umí nejlíp. Ostatní povolání to umí také, ale hůře. Je kontraproduktivní, když si povolání "lezou do zelí" například když se kněz snaží zastoupit hraničáře, čímž mu komplikuje situaci, když nekromant používá slabší verze kouzel, která lépe zvládá mág nebo když se mág snaží boostovat za kněze atd.

Nemlátit parnuté potvory
Někdo je parnul proto, aby od nich byl na chvíli pokoj. Když jim dáte ránu, paralýza zmizí. Proto hlídejte, co je parnuté, paralýza je doprovázena nezaměnitelným zvukovým efektem a poměrně rozpoznatelným efektem grafickým. Zbytečně riskujete osud všech.

Neblokovat spolubojovníky u monster
Pokud se k monstru už nevejdete, nestůjte na něj v řadě, protože tím blokujete spolubojovníkům únikovou cestu. Můžete používat střelné zbraně
Neblokovat spolubojovníky summony ani pety.

Hlídat si pomocníky (pety, summony)
Snažit se nedopustit, aby váš pomocník mlátil/kousal/píchal někoho z vašich kamarádů nebo jiného pomocnika. Nikdy se nezapomeňte ujistit, že se pomocník, kterého už nepotrebujete nesplaší.

Umět ovládat pomocníky
Platí i pro povolání, která je běžně nepoužívají. Je důležité vědět, jak summony reagují a jak bojovat po jejich boku. Je to větší věda, než může na první pohled vypadat.
Může se vám stát, že vám hraničář přidělí grizlyho nebo jiné podobné monstrum a vy musíte vědet, jak s ním naložit.

Nevyvolávat pomocníky, když to není potřeba
To platí hlavně pro nekromanty a hraničáře, jejichž summoni jsou oproti těm mágovým jen pouhá tintítka a matoucí cíle. Někdy je ale samozřejmě potřeba každého summa, zvláště pokud již mágové nežijí.

Rozumět jednání ostatních povolání
Vždy je dobré vědět, co můžete od ostatních kámošů očekávat, jaké jsou jejich možnosti, co je snadno zabije, s čím nemají problém, co dokáží atd. Je to jeden ze základních předpokladů dobré spolupráce.

Poslouchat zkušenější hráče
Nevíte-li, co dělat, zeptejte se. Nikdo se vám nebude smát nebo vás urážet. Každý se učí a je blbost, snažit se dělat hrdinu. Máte-li okolo sebe lidi, kteří jsou zkušenější, než vy, řiďte se jejich pokyny, na jejichž důvod se můžete zeptat později.
Je-li ve skupině někdo zkušenější stejného povolání, snažte se co nejvíc věcí odkoukat a jednejte jako on.

Naučit se skrývat
Skrytí se je velmi mocný skill, často vás zachrání před smrtí nebo před nepřátelským kouzlem.
Naučte se procházet teleportačními branami skryti.
Naučte se skrýt, když po vás něco jde.

Zbytečně nehidovat
Komplikujete tím život hráčům, kteří pracují s vaší záložkou.
Přispíváte tím k nepřehlednosti v dungeonu.
Zříkáte se tím na určitou dobu knězovi péče.

Používat klamné cíle
To zahrnuje použití summonů a hlavně zmenšených zvířátek. Lehce se pomocí nich matou nepřátelé, což vám často zachrání život.
Stejně tak je velmi účinné sesedávání z koně a různé bojové taktiky s ním.

Snažit se nezdržovat
To platí hlavne u portu, protože padá boost atd.
Neotravovat otázkami, které nesouvisí s aktuální výpravou.
V některých situacích je potřeba počínat si hbitě a rychle, kvůli velikému náporu monster, časovému limitu na otevření dveří atp.

Zbytečně neriskovat
To znamená počítat vždy s nejhorším možným vyústěním situace - počítat s maximálním zraněním monstra, s nenadálým respawnem, plošným kouzlem atd.
Nedělat ze sebe hrdinu, radši se stáhnout a doléčit, nespoléhat na to, že "podruhý se netrefí".

Vědět, na která monstra útočit jako první
Vždy by měla mít přednost neparnutá monstra, kouzlící monstra, monstra, která málo vydrží a monstra, která dávají velký damage. Samozřejmě to neplatí vždy, chce to zkušenosti.

Nezpůsobit svým jednáním újmu parťákům, kteří to nečekají
Ideální případ je, nechat se sflusnout drakem a při tom stát vedle mága, který kvůli vám může lehnout.
Stejně tak sem patří nejrůznější odhidnutí, provokace, pobíhání, nezvládnutí summona atd.

Naučit se, jak funguje war mode
Jeho přepínání ovlivňuje víc věcí, než jen fakt, jestli po dvojkliku na cíl útočíte nebo ne. Například fizzuje kouzla, umožňuje hidovat nebo míchat nápoje po boji a mnohé další.

Starat se o kamarády
Umím-li boostovat, boostuju kamarády. Umím-li ochrany, kouzlím je na kamarády. Umím-li dobře bandovat, jsem pripraven nějakou tu bandu na kamaráda plácnout. Snažim se spolubojovníkům pomáhat, kde to jen jde.

Nosit adekvátní výbavu
Do dungeonu nosím vždy jen takovou výbavu, abych se dokázal vyrovnat s její ztrátou a abych celou výpravu ze strachu o ní psychicky nedeptal.
Pokud bych do dungeonu nevzal přiměřenou výbavu, nelezu tam.
Spojte si dva předchozí výroky dohromady a zamyslete se nad nimi.

Nebát se, nenervovat se, bavit se
Je to jenom hra :o). Každý dělá chyby, každý se pořád učí.


Vytvořeno ve spolupráci Gildy legion of doom

top